Géométrie chez les Primitifs flamands

Une exposition interactive à Anvers
Imprimer la pageImprimer la page || VERSION PDF: Enregistrer au format PDF

Comment les primitifs flamands du xve siècle réussissaient-ils à peindre de manière si détaillée ?

Exposition interactive sur les systèmes optiques utilisés par les peintres flamands dont Van Eyck, du 9 novembre au 2 décembre dans la salle Nottebohm de la bibliothèque communale d’Anvers, chaque après-midi de 13 h à 17 h.

Un bon exercice de néerlandais.

«  De Primitieven : in spiegelbeeld

Vandaag de dag vraagt men zich af hoe de Vlaamse Primitieven uit de 15de eeuw reeds zo gedetailleerd konden schilderen. De hedendaagse schilder David Hockney beweert dat schilders vanaf 1430 gebruik gemaakt zouden hebben van optische hulpmiddelen : met behulp van een holle spiegel zou de schilder de scène eerst op het doek geprojecteerd hebben wat hem vervolgens toeliet om met zeer gedetailleerde precisie het beeld vast te kunnen leggen.

In de interactieve tentoonstelling De Primitieven : in spiegelbeeld, een project van de lerarenopleiding van de Hogeschool Antwerpen, kan men nagaan of dit daadwerkelijk vroeger gebruikt werd. De opstelling gesuggereerd door Hockney is nagebouwd en de toeschouwer kan zelf met verschillende spiegels proberen het beeld op een doek te projecteren en na te schilderen. Door met spiegels en lenzen te spelen krijgt de toeschouwer inzicht in hun werking. Daarnaast wordt het tijdskader prachtig geïllustreerd gaande van oude boeken over optica en perspectief tekenen tot de weergave van moderne toepassingen van spiegels en lenzen.

Deze interactieve tentoonstelling loopt van 9 november tot en met 2 december in de Nottebohmzaal van de Stadsbibliotheek te Antwerpen en is iedere namiddag tussen 13 en 17 uur gratis te bezichtigen. »

Mis en ligne le 23 septembre 2007 par Charlotte BOUCKAERT